maandag, september 01, 2008

MAG test voor honden (NL)


In Nederland heeft men onlangs de felbetwiste RAD (regeling agressieve dieren) regel afgeschaft, en de nieuwe MAG test (maatschappelijk aanvaardbaar gedrag) die deze moet gaan vervangen krijgt al vanaf begin 2009 een nieuwe aanpassing. Het testen van agressieve dieren hangt nu niet meer af van de grootte van de hond. Ansich is dit een prima aanpassing, ware het niet dat de gedragstest niet voor de volle honderd procent te vertrouwen is ...
Een beetje vindingrijk persoon kan zo op deze onderdelen trainen met zijn hond zodat hij toch nog als poeslief uit deze test zou kunnen komen, een andere hond die hierop niet voorbereidt is kan zeer makkelijk in de fout gaan.
Krijgen er nu de volgende jaren weer vele duizenden honden een spuitje omdat je buurman vind dat je hond zijn lip wat makkelijk optrekt als hij voorbij loopt?
Laat ons hopen van niet ... ik zie het al met lede ogen gebeuren ... nog een beetje en de wet komt ook van toepassing hier in België.

Het wordt tijd dat onze viervoeter weer eens positief in het nieuws gaat komen. De bijtincidenten die deze maatregeling onderbouwen zijn er al van voor enige wetgeving, en het afmaken van de hond zal zeker niet bijdragen tot het verminderen hiervan. Begrijp me niet verkeerd ... een hond die iemand wezenlijk verwondt moet bestraft en indien nodig een spuitje krijgen. Maar hetzelfde geld vaak ook voor de eigenaar. Kijk eerst naar wat het bijtincident veroorzaakt heeft ... ga na of er eerdere gevallen van de hond bekend zijn ... ga na wat de baas van de hond al heeft gedaan om zo goed mogelijk ervoor te zorgen dat zulke incidenten niet nogmaals optreden ...
Allemaal dingen die bijdragen tot een betere kijk op het probleem om zo een totaalbeeld van de IEDER APPART geval te kunnen verkrijgen, je kan door een algemene test geen beeld krijgen van hoe een hond op dagelijkse manier met mensen/honden omgaat.

Veel mensen hebben al heel snel een oordeel klaar over een hond, of over een ras (kijk maar naar de RAD wet die ondertussen afgeschaft is). De hond is een viervoeter waarvan de een al wat koppiger van aard is als de ander ... wij als mens zijn ook niet allen gelijk! En maar goed ook ;)

Probeer je hond zo goed mogelijk te begrijpen ... bezin voor je tot de aankoop overgaat van een hond wat je beweegredenen zijn ... ga op voorhand goed op zoek naar informatie over het ras wat je wil aanschaffen ... ga bij een ERKENDE fokker langs voor gedegen advies, zij zullen je niet een pup aansmeren tegen beter weten in en zullen je ook op je vragen kunnen antwoorden, als ook op de verantwoordelijkheid die er op je rust als je een hond aanschaft.

Wil je meer weten over hoe de MAG test nu gedaan wordt dan kan je op volgende link klikken voor een uitgebreide beschrijving van hoe deze verloopt ... ik hoop er in ieder geval op dat we niet met nodeloze aantijgingen geconfronteerd zullen worden en waarvan de hond uiteindelijk de dupe van wordt ...

MAG test

Ben jij ook niet overtuigd van de test kan je een online petitie tekenen tegen de test ... deze vind je op:

http://www.axci.nl/axci/index.php?ln=ned&a...tie&id=3054PS de hond op de afbeelding boven is Qannik (mijn eigen hond) tijdens een agility weekend van de club waar we gehoorzaamheid doen. Enig gevaar voor mijn eigen tenen daar is niet van toepassing. ;)

Geen opmerkingen: